Leo Purus. Suscipit dui fusce metus elit. Consequat nostra Natoque litora magna neque risus dapibus ultrices turpis.

Uleiul de cocos este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente naturale care există în lume în momentul de față, fiind folosit atat in alimentatie cat si in preparerea produsele dermatocosmetice. Reprezintă cea mai bogată sursă de grăsimi saturate, aproape 90% dintre acizii săi grași fiind saturați. Studiile din ultima perooada atesta însă faptul că aceste grăsimi nu sunt nocive, ci, dimpotrivă, sunt foarte benefice ajuta in pastratea sanatatii cardiovasculare și să slăbim. 

Cum alegem corect uleiul de cocos.

Exista mai multe feluri de ulei: virgin, extravirgin, presat la cald sau rece, rafinat sau nerafinat. Uite care sunt caracteristicile fiecarui tip si care este cel mai bun dintre ele:

uleiul rafinat chimic – este obtinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substante chimice, la temperaturi ridicate;

uleiul virgin sau extravirgin – este presat la rece, printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos proaspete sau uscate, acesta este cel mai sanatos

ulei de cocos nerafinat – in special cel extras la rece, organic este cel mai benefic, deoarece pastreaza nemodificate toate proprietatile sale.

 

Beneficiile uleiului de cocos

protectie cardiovasculara – uleiul de cocos stimuleaza productia de colesterolul bun din organism. Acest tip de colesterol benefic ajunge la ficat, unde este descompus, nu afecteaza vasele de sange si, prin urmare, reduce riscul de aparitie a afectiunilor cardiace. 

protejeaza organele interne– uleiul de cocos protejeaza ficatul impotriva afectiunilor. Aceste substante sunt transformate cu usurinta in energie odata ce ajung la ficat si previn acumularea de grasimi in organism

  • stimuleaza sistemul imunitar – contine lipide antimicrobiene, acid lauric, capric si caprilic care au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Corpul uman transforma acidul lauric in monolaurina, despre care s-a dovedit stiintific ca face fata intr-un mod eficient virusirilor si bacteriilor, ajutand totodata la detoxifierea organismului, asa cum demonstreaza studiile celor de la National Library of Medicine
  • imbunatateste digestia – uleiul de cocos ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului digestiv si previne aparitia problemelor la nivelul stomacului sau al aparatului digestiv, precum sindromul colonului iritabil. Acizii saturati au proprietati antimicrobiene care ajuta la tratarea infectiilor cu diverse bacterii, fungi sau paraziti care pot provoca indigestie, arata un studiu efectuat de catre Gastroparesis and Dysmotilities Association, din Canada
  • ajuta la mentinerea densitatii osoase –  calciul este o componenta importanta a oaselor si a dintilor, iar uleiul de cocos faciliteaza absorbtia calciului in organism, ajutand la intarirea dintilor si la mentinerea rezistentei osoase. Totodata, stopeaza aparitia cariilor, previne formarea tartrului, dar si a osteoporozei, arata studiul celor de la National Library of Medicine
  • are efect anti-imbatranire – datorita continutului bogat de antioxidanti, vitamina A si E, uleiul de cocos are proprietati anti-imbatranire, reducand efectele nocive ale radicalilor liberi care imbatranesc pielea. In plus, acidul ferulic ajuta la estomparea ridurilor fine, ofera luminozitate si prospetime tenului si contribuie la mentinerea sanatatii pielii pentru mai mult timp. Pe durata verii, uleiul de cocos poate fi aplicat pe piele dupa expunerea la soare pentru a reduce arsurile si pentru a calma pielea iritata
  • mentine sanatatea glandei tiroide – afectiunile glandei tiroide pot provoca caderea parului, deshidratarea pielii, stari de oboseala, sensibilitate crescuta la frig, cresterea in greutate sau depresie. Datorita acizilor grasi, uleiul de cocos ajuta la buna functionare a glandei tiroide si sustine functia tiroidiana care are rolul de a procesa vitaminele si mineralele, productia de hormoni si o buna dezvoltare la copii
  • lupta cu candida – acesta infectie este provocata de un numar ridicat de bacterii, numite Candida albicans, care se gasesc in intestine si in cavitatea bucala. Uleiul de cocos calmeaza inflamatia provocata de candida, iar datorita capacitatii sale ridicate de a retine umezeala, previne descuamarea pielii
  • protejeaza pielea – trigliceridele cu lant mediu din uleiul de cocos au proprietati antifungice care combat diferitele micoze ale pielii, cu 30% mai mult decat alte uleiuri minerale, arata specialistii de la WebMD. Este important sa continui tratamentul pana cand dispar toate simptomele. In plus, uleiul de cocos contribuie la distrugerea microbilor, datorita acidului lauric care are rol antimicrobian
  • regleaza nivelul de zahar in sange – datorita acidului lauric, uleiul de cocos in alimentatie  regleaza nivelul de zahar din sange si contribuie la o mai buna tolerare a glucozei
  • calmeaza durerile de gat – ca sa tratezi gatul iritat, poti face gargara  cu un amestec format din o lingura de ulei de cocos si apa calda cu lamaie. Acizii grasi din uleiul de cocos au efect dezinfectant datorita proprietatilor antimicrobiene
  • calmeaza eritemul de scutec – uleiul de cocos este un bun remediu natural, antiinflamator si antibacterian care alina eritemul fesier al bebelusilor. Acesta calmeaza durerea, roseata si mancarimile
  • benefic pentru alaptare – in cazul mamelor care alapteaza si consuma 3-4 linguri de ulei de cocos, impreuna cu vitamina D, sporeste cantitatea de lapte, dar si aportul nutritiv al acestuia, arata un studiu publicat de National Library of Medicine. Rezultatul este dezvoltarea sanatoasa a bebelusilor, in special a celor cu greutate scazuta la nastere
  • protejeaza gingiile – poti masa gingiile cu degetul folosind putin ulei de cocos, iar optional il poti amesteca si cu putin ulei de oregano. Te va ajuta sa iti mentii gingiile sanatoase si puternice
  • sporeste capacitatea de concentrare – un consum zilnic de ulei de cocos ajuta la imbunatatirea memoriei si sporeste capacitatea de concentrare, datorita acizilor grasi cu lant mediu din compozitia acestuia, benefici pentru creier. In plus, specialistii considera ca uleiul de cocos poate ajuta chiar si la tratarea bolii Alzheimer

 

Totodata, un ulei de calitate superioara se solidifica si are o compozitie uniforma, spre deosebire de cel cu o calitate mai slaba, care are o consistenta neuniforma si pare compus din mici bucati inegale.

deosebit de nutritiv, care are numeroase intrebuintari, de la prepararea alimentelor si pana la folosirea lui ca ingredient de baza in produsele dermatocosmetice, pentru ingrijirea parului si a tenului.

In plus, uleiul de cocos este nelipsit din dietele raw-vegane si are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului.

Am pregatit pentru tine un articol util in care vei afla care sunt toate beneficiile uleiului de cocos, dar si cum il poti intrebuinta in activitatile zilnice.

 

Uleiul de cocos este considerat, pentru proprietățile lui, un superaliment și peste 1500 de studii publicate până în prezent dovedesc că este unul dintre cele mai sănătoase alimente naturale care există în lume în momentul de față. Uleiul de cocos este utilizat nu doar ca și aliment, ci și ca produs dermatocosmetic sau pentru îngrijirea părului.

Uleiul de cocos, ca și produs alimentar, a fost denigrat în trecut deoarece conține grăsimi saturate. De fapt, uleiul de cocos reprezintă cea mai bogată sursă de grăsimi saturate cunoscută, aproape 90% dintre acizii săi grași fiind saturați. Numeroasele studii recente atestă însă faptul că aceste grăsimi nu sunt nocive, ci, dimpotrivă, sunt foarte benefice și promovează sănătatea cardiovasculară, ba chiar ne ajută să slăbim.